17 april 2020

ZORG & Google Home

Het Pratend Prikbord

In onze “nieuwe” 1,5 meter wereld leven ouderen erg geïsoleerd, het is nog stiller in hun omgeving en dus missen zij iedere vorm van contact nog meer dan voorheen. Met ons “Pratend Prikbord” willen wij ouderen en mensen met beperkingen meer connected maken met hun omgeving.

Hoe doen we dit? Als je cliënt geïnteresseerd is in het menu van vanavond dan kan de chef-kok via Google home uitgebreid vertellen wat voor lekkernij er vanavond op tafel staat. Of je cliënt vraagt aan Google Home “He Google: Wat gaan we vandaag doen?” dan krijgt cliënt een enthousiast verhaal over de Bingo op de gang om 14.00 uur, deze is dan ingesproken door de collega van de dagbesteding.

Naast deze mogelijkheden kun je ook de cliënten meer met elkaar in contact brengen met oproepjes van de bewoners zelf. Denk aan oproepjes als: “Wie heeft er een leuk breiwerk patroon voor mevrouw Jansen van kamer 24?”, “Wie wil er met meneer van Heuvel online bridgen?”. Maar je kunt ook denken aan wat is het nieuws van de dag, wie is er jarig enz.

Even wat weetjes over ons Google Home concept Pratend Prikbord:

  • Het prikbord kan worden samengesteld voor zowel intra- als extramurale setting met onderwerpen als: Mededelingen, Activiteiten, Weetjes bewoners, jarigen van de week, nieuwsfeitjes uit de lokale krant
  • Het heeft een recording-tool, waarbij jij en je collega’s heel eenvoudig met een laptop of smartphone een geluidsopname kunnen maken. Zodra deze is gemaakt, staat de geluidsopname direct live.
  • Het bespaart je kosten voor briefjes printen en tijd van collega’s om praktische zaken te verspreiden.
  • Het is altijd actueel
  • Door iedereen makkelijk te gebruiken doordat je met je stem de vragen kunt stellen en je krijgt de beschikbare antwoorden.
  • Na aanschaf van de Google home kan deze voor veel meer doeleinden worden ingezet, bijv ook voor live-verbinding met de familie of een zelfgekozen muziekje om de dag vrolijk mee te starten.
  • De bewoner voelt zich minder eenzaam en voelt zich verbonden.  

Nieuwsgierig hoe jij het Pratend Prikbord kunt inzetten. Stuur een e-mail naar jack@froteu.nl en wij geven je toegang tot onze recording-tool, zodat je een opname kunt maken en terug kunt luisteren op Google Home door te zeggen: “OKÉ GOOGLE , PRAAT MET HET SLIMSTE PRIKBORD”.

De Verhalenverteller van ’s Heeren Loo

Chantal kan niet zelfstandig uit bed komen en wordt ‘s ochtends zeer chagrijnig als er pas na anderhalf uur hulp komt. Met de Google Home applicatie “de verhalenverteller” geniet Chantal van mooie en spannende luisterverhalen voorgelezen door Piet. Piet is de vader van een van de cliënten. Van Chantal mag de zorg s’ochtends nog wel even langer wegblijven 😊. De applicatie is schaalbaar en toegankelijk voor iedereen binnen ’s Heeren Loo.

Push-ups voor je hersenen

Regelmatig sporten en bewegen doen we bijna allemaal wel. Zo blijf je lichamelijk lekker in shape. Maar wat doe je eigenlijk om mentaal fit te blijven? Google Home-spraakapplicatie Herman de Hersentrainer helpt je daarbij. Ideaal voor senioren die hun brein willen trainen. Lees er meer over in ons interview met Zorgverzekeraar ONVZ.

Maatwerk & Brainstorm

Naast bovenstaande voorbeelden, hebben wij diverse andere concepten ontwikkeld om ouderen en mensen met een beperking te ondersteunen. Graag komen we met jou in gesprek om gezamenlijk te brainstormen hoe een Google Home applicatie jullie organisatie, medewerkers en cliënten toegevoegde waarde kan bieden.

Simpel en intuïtief in gebruik door spraak

Aan ouderen of mensen met een beperking, die geen ervaring hebben met apps of tablets, is het erg moeilijk om uit te leggen hoe dit te gebruiken. Dit vergt veel tijd en persoonlijke aandacht. Helemaal ingewikkeld wordt het als je later telefonische ondersteuning moet bieden. Het is haast onmogelijk om iets wat visueel werkt (app of applicatie) op afstand uit te moeten leggen.

Met Google Home heb je dat probleem niet. Het werkt niet visueel, maar met spraak. Dus je kunt bijvoorbeeld prima telefonisch uitleggen wat je moet zeggen om bijvoorbeeld Radio 1 aan te zetten. Om het helemaal makkelijk te maken, leg je naast de Google Home een A4tje met enkele spraakopdrachten. Denk aan: Oké Google, praat met de verhalenverteller.

Beeldbellen met Google Home

Beeldbellen en spelletjes doen met opa/oma op afstand! Goed tegen eenzaamheid en verveling bij iedereen. Wat is nodig? 1. Google Home incl. beeldscherm bij opa/oma (Google Nest Hub), 2. een spel als “Mens Erg je Niet” en 3. je smartphone.

Herinnering (bijv. medicijngebruik)

Het vergeten van het innemen van medicijnen is een groot probleem. De Google Nest Hub kan je hier dagelijks aan herinneren.

“Oké Google, maak een herinnering voor elke dag om 07:00 uur ’s ochtends twee keer paracetamol”

Nooit meer iets kwijt

Om te voorkomen dat je vergeet waar voorwerpen als sleutels, verzekeringspolissen en batterijen hebt neergelegd, kun je een archief aanmaken in Google Home.

“Oké Google onthoud dat ik mijn zorgpolis heb opgeborgen in de rode map in de bruine kast in de huiskamer”

“Oké Google waar heb ik mijn zorgpolis neergelegd?”

GOOGLE: “Ik herinner me dat je dit verteld hebt. Je hebt je zorgpolis opgeborgen in de rode map in de bruine kast in de huiskamer”

Huiselijk gemak (domotica)

Google Home kan je veel gemak bieden. Zo kun je je ruimte met je stem intuïtief besturen en heb je geen knoppen, afstandsbedieningen of apps meer nodig om het licht aan te doen, de thermostaat iets hoger te zetten, de gordijnen dicht te doen, etc.

“Oké Google, dim de lichten in de huiskamer”

Vragen stellen

Google Home kun je allerlei vragen stellen. Wat is de omtrek van de aarde? Wie stond er als eerste op de maan? Wat is 360 + 255?. Tot hoe laat is de Albert Heijn open? Maar ook actuele informatie als: weersverwachting en nieuws.

“Oké Google, wat zijn de weersverwachtingen”

Content + live stream

Je kunt via Google Home regionale en landelijke radiozenders luisteren: “OK Google, ik wil luisteren naar radio 2”. Je kunt ook naar Podcasts, Youtube video’s, Netflix, Spotify,… kijken/luisteren.

Agenda

Je kunt via Google Home je agenda beheren met je stem.

Oké Google, wat staat er in mijn agenda”

“Oké Google, zet een afspraak in mijn agenda”

Bellen (spreek/luisterverbinding)

Ook kun je (video)bellen via een spreek luisterverbinding.

“Oké Google, bel Kim”

Lage aanschaf- en gebruikskosten

Je hebt diverse Google Home systemen: 1. Google Home Mini (€ 39), 2. Google Home (€ 80) en 3. Google Nest Hub (€ 89).

ANBO deelt maar liefst 10.000 Google Home’s uit aan ouderen!

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) gelooft in de toegevoegde waarde van Google Home dat zij dit systeem promoten door maar liefst 10.000 Google Home systemen weg te geven aan ouderen.