17 april 2020

ZORG & Google Home

Het Pratend Prikbord

Nu ouderen erg geïsoleerd leven, is het super stil in huis en missen zij contact. Met ons “Pratend Prikbord” willen wij ouderen en mensen met beperkingen meer connected maken met hun omgeving en enthousiaste stemmen van jou en je collega’s laten klinken in hun huis.

Hoe doen we dit? Als je client vraagt: “Wat eten we vanavond?” Vertelt de chef-kok in geuren en kleuren wat voor lekkernij er vanavond op tafel staat. Of je client vraagt: “Wat gaan we vandaag doen?” Vertelt een collega van de dagbesteding enthousiast over meedoen met Bingo op de gang om 14.00.

Je kunt ook je cliënten meer met elkaar in contact brengen met weetjes over en oproepjes van bewoners. Denk aan oproepjes als: “Wie heeft er een leuk breiwerk patroon voor mevrouw Jansen van kamer 24?”, “Wie wil er met mijn meneer van Heuvel online bridgen?”.

Ons Google Home concept kan samengesteld worden voor zowel intra- als extramurale setting met onderwerpen als:

  • Mededelingen
  • Activiteiten 
  • Avondmenu
  • Oproepjes van bewoners
  • Weetjes bewoners
  • Jarigen van de week

Wij hebben een recording-tool ontwikkeld, waarbij jij en je collega’s heel eenvoudig met een laptop of smartphone een geluidsopname kunnen maken. Zodra deze is gemaakt, staat de geluidsopname direct live. Leuk en interessant om dit te ervaren! Stuur een e-mail naar jack@froteu.nl en wij geven je toegang tot onze recording-tool, zodat je een opname kunt maken en terug kunt luisteren op Google Home.

De Verhalenverteller van ’s Heeren Loo

Chantal kan niet zelfstandig uit bed komen en wordt ‘s ochtends zeer chagrijnig als er pas na anderhalf uur hulp komt. Met de Google Home applicatie “de verhalenverteller” geniet Chantal van mooie en spannende luisterverhalen voorgelezen door Piet. Piet is de vader van een van de cliënten. Van Chantal mag de zorg s’ochtends nog wel even langer wegblijven 😊. De applicatie is schaalbaar en toegankelijk voor iedereen binnen ’s Heeren Loo.

Push-ups voor je hersenen

Regelmatig sporten en bewegen doen we bijna allemaal wel. Zo blijf je lichamelijk lekker in shape. Maar wat doe je eigenlijk om mentaal fit te blijven? Google Home-spraakapplicatie Herman de Hersentrainer helpt je daarbij. Ideaal voor senioren die hun brein willen trainen. Lees er meer over in ons interview met Zorgverzekeraar ONVZ.

Simpel in gebruik & Simpel uit te leggen

Aan ouderen of mensen met een beperking, die geen ervaring hebben met apps of tablets, is het erg moeilijk om uit te leggen hoe dit te gebruiken. Dit vergt veel tijd en persoonlijke aandacht. Helemaal ingewikkeld wordt het als je later telefonische ondersteuning moet bieden. Het is haast onmogelijk om iets wat visueel werkt (app of applicatie) op afstand uit te moeten leggen.

Met Google Home heb je dat probleem niet. Het werkt niet visueel, maar met spraak. Dus je kunt bijvoorbeeld prima telefonisch uitleggen wat je moet zeggen om bijvoorbeeld Radio 1 aan te zetten. Om het helemaal makkelijk te maken, leg je naast de Google Home een A4tje met enkele spraakopdrachten. Denk aan: Oké Google, praat met de verhalenverteller.

Maatwerk & Brainstorm

Naast bovenstaande voorbeelden, hebben wij diverse andere concepten ontwikkeld om ouderen en mensen met een beperking te ondersteunen. Graag komen we met jou in gesprek om gezamenlijk te brainstormen hoe een Google Home applicatie jullie organisatie, medewerkers en cliënten toegevoegde waarde kan bieden.

Ook beeldbellen met Google Home

Beeldbellen en spelletjes doen met opa/oma op afstand! Goed tegen eenzaamheid en verveling bij iedereen. Wat is nodig? 1. Google Home incl. beeldscherm bij opa/oma (Google Nest Hub), 2. een spel als “Mens Erg je Niet” en 3. je smartphone.

ANBO deelt maar liefst 10.000 Google Home’s uit aan ouderen!

De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) gelooft in de toegevoegde waarde van Google Home dat zij dit systeem promoten door maar liefst 10.000 Google Home systemen weg te geven aan ouderen.

Handige standaard services

1) Herinnering medicijngebruik

Het vergeten van het innemen van medicijnen is een groot probleem. De Google Nest Hub kan je hier dagelijks aan herinneren.

JIJ: “Ok Google, maak een herinnering”

GOOGLE: “Wat is de herinnering?”

JIJ: “2 x paracetamol”

GOOGLE: “Wanneer wil je dat je de herinnering ontvangt?”

JIJ: “Elke dag om 07:00 uur ’s ochtends”

2) Nooit meer iets kwijt

Om te voorkomen dat je vergeet waar voorwerpen als sleutels, verzekeringspolissen en batterijen hebt neergelegd, kun je een archief aanmaken in Google Home.

JIJ: “OK Google onthoud dat ik mijn zorgpolis heb opgeborgen in de rode map in de bruine kast in de huiskamer”

JIJ: “OK Google waar heb ik mijn zorgpolis neergelegd?”

GOOGLE: “Ik herinner me dat je dit verteld hebt. Je hebt je zorgpolis opgeborgen in de rode map in de bruine kast in de huiskamer”